Tre på rad

kommentarer En kommentar

Søndagens VM-finale i Vancouver vil bli en reprise av finalen som var i Tyskland for 4 år siden, USA mot Japan. 

For de som ikke husker det som skjedde under finalen på Commerzbank-Arena i Frankfurt, så ble Japan det første asiatiske laget til å vinne et verdensmesterskap. USA tok først ledelsen 1-0 midtveis ut i andre omgang, før Japan svarte ni minutter før fulltid. Det var så klart for ekstraomganger, og siden Japan kom tilbake på slutten av andre omgang følte vel alle at de hadde et lite overtak over USA. Det gjenstod noen sekunder på klokken i første ekstraomgang da Abby Wambach scorte og sendte USA til himmels. Det var vel få på stadion i Frankfurt som trodde Japan skulle klare å komme tilbake, men tre minutter før fulltid scorer Japan´s kaptein Homare Sawa, så ble det klart for straffesparkkonkurranse. USA bommet på 3 av 4 straffer, mens Japan scoret på 3 av 4, og dermed ble Japan verdensmestere for første gang.

Wembley stadium panorama
USA vant OL-finalen for tre år siden her på Wembley, for det også da var Japan som sto på motsatt banehalvdel. Licensed from: AndreyKr / yayimages.com

 

Vil USA slå tilbake og få sin første VM-tittel siden 1999? Dette vil bli en revansj for USA, selv om de to lag møttes under OL-finalen i London i 2012, hvor stillingen endte 2-1 favør USA. Denne gangen gikk USA seirende ut. USA har to VM-gull, men det siste kom altså i 1999. Jeg tror nok alle de Amerikanske jentene er klare for å hente pokalen og ta den med seg over grensen og til USA. 

 

USA sin vei til finalen:
USA har virkelig ikke hatt en lett vei til denne VM-finalen. De endte opp i dødens gruppe hvor de møtte Nigeria, Sverige og Australia, men de klarte likevel å vinne gruppen med 7 poeng. De vant 3-1 mot Australia, spilte 0-0 mot Sverige og vant til slutt 1-0 over Nigeria. I åttendedelsfinalen møtte de en av outsiderne i mesterskapet, Colombia. De ble en tøff kamp, men de klarte å vinne 2-0 og tok seg videre til kvartfinalen. Her skulle de møte stornasjonen Kina, og det ble ingen lett match. USA skapte mange og store sjanser, det var bare det at de hadde store problemer med å treffe innenfor rammene. I det 51. minutt tok kaptein Carly Lloyd muligheten og satte inn 1-0 med et nydelig hodestøt. 

Videre i semifinalen skulle vi få se et virkelig storoppgjør som hadde det meste å by på. De skulle møte stormakten Tyskland. Tyskland har også to VM-gull og de hadde mye å revansjere seg etter et trist VM som vertsland for 4 år siden. Etter 63 spilte minutter fikk Tyskland et straffespark, den vanligvis så sikre Celia Sasic bommet fra 11-meteren og det sto fortsatt 0-0 i kampen. I den 69. minutt fikk også USA prøve seg fra 11 meter. Carly Lloyd går frem og setter straffen sikkert. Det ble fortsatt produsert sjanser for begge lag, men i det 84. minutt setter Kelley O´Hara punktumet i kampen og USA tar seg videre til sin andre strake VM finale. 

 

Japan sin vei til finalen:
Japan vant gruppe C etter å ha vunnet mot Kamerun, Sveits og Ecuador. I åttendedelsfinalen skulle Japan være en avgjørende faktor om Norges landslag skulle ha mulighet til å kvalifisere seg for OL i Rio 2016. Da måtte Japan slå Nederland i åttendelsfinalen. De gikk opp til 1-0 etter 10 minutters spill. Kampen var en fartsfylt og spennende kamp med flere gode muligheter for begge lagene. I det 78. minutt øker Japan til 2-0 og det virker å være spikeren i kista. Nederland reduserer, men litt for sent. Japan er klare for kvartfinale og Norge har fortsatt en mulighet for å spille OL neste år!

I kvartfinalen ble motstanderen en annen favoritt i dette VM, nemlig Australia. Det ble en tett og jevn kamp, men det var til slutt Japan som gikk seirende ut, 1-0 etter scoring av Iwabuchi i det 87. minutt. I semifinalen fikk de nok en helt annen motstander enn hva mange trodde det skulle bli, nemlig England. England overrasket nok mange i dette verdensmesterskapet, iallfall etter ikke alt for godt spill i gruppespillet. England klarte å slå ut både Norge og Canada, og nå skulle de opp mot en ny tøff kamp mot Japan. Det ble en jevn kamp med begge lag som skapte flere gode muligheter. Når det var passert fulltid sto det 1-1 etter at hvert av lagene hadde scoret på hver sin straffe. Det så ut til å gå til ekstraomganger da en av Englands beste spillere gjennom dette VM var uheldig og scoret selvmål to minutter på overtid. Japan kunne derfor juble for sin tredje strake finale på rad, dersom man teller med OL-finalen i London. Det samme gjelder for USA. 

Vancouver BC City Skyline Night Scene Panorama
Det er her på BC Stadium i Vancouver det hele skal avgjøres. Licensed from: jpldesigns / yayimages.com

 

Hvem som går seirende ut av årets VM-finale er ikke godt å si. Japan har kommet seg godt gjennom mesterskapet, selv om de kanskje ikke er på et like høyt nivå som for fire år siden, men kanskje de slår til på søndag? USA har vunnet kamper til tross for ikke alt for godt angrepsspill, men et solid defensivt arbeid. Mot Tyskland fant de nok endelig den taktikken som skal gjøre at de vinner sitt første VM-gull på 16 år. 

Jeg holder USA som en liten favoritt til finalen på søndag, hvem tror du vinner?

Ã?n kommentar

Basse

05.07.2015 kl.23:01

Japan all the way her!=)

Får bare håpe dommeren ikke lare seg "bølle med" av de amerikanske jentene, slik dommeren gjorde både i kampene deres mot Tyskland og Australia dessverre.

Forøvrig rimelig "historieløst" og et godt eksempel på dårlig kunnskap fra alle de "ekspertene" som avskrev Japan foran dette VM. Norsk Tipping gav på et tidspunkt 36 i odds på at den regjerende verdensmesteren, asiamesteren og sølvvinnerne i sist OL skulle vinne VM! Han som satt den oddsen håper jeg inderlig finner seg en ny jobb snart, for odds kan han ihvertfall ikke noe om=)

Men det er lett å la seg blende av den smått latterlige FIFA-rankingen, som har Frankrike, som feiler hver eneste gang de møter et lag av litt god kvalitet, foran nevnte Japan på rankingen sin. 11-0 seire mot Bulgaria og Færøyene teller visst mer enn medaljer, noe Frankrike ikke har en eneste en av!

Men det var en digresjon! Uansett bær det bli en fin kamp, og mulig USA bør være favoritter, men Japan har flere strenger å spille på enn dem tror jeg, og det kan vise seg nyttig i natt!

Skriv en ny kommentar

hits